
Słodkość owoców w sosie pieczonego kurczaka to dla wielu intrygujące połączenie, które wzbudza zaskoczenie, ale potem zachwyca smakiem. Pamiętam, jak kiedyś podczas letniego pikniku, zaskoczyłem wszystkich tym nietypowym daniem. Udało się, bo połączenie kurczaka z kawałkami soczystych moreli i chrupiących jabłek było bombą smakową. Ale zanim to połączenie trafiło do mojej kuchni, przeszło wiele prób i błędów – wiele razy musiałem przerabiać przepis zanim uzyskałem ten idealny balans!
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 jabłka, pokrojone w plastry - nie obieraj!
- 200 g suszonych moreli
- 100 g suszonych śliwek
- 2 łyżki wędzonego boczku, posiekane
- Oliwa z oliwek
- Sok z jednej cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Najpierw nacieramy kurczaka solą i pieprzem – nie szczędź, bo to podstawa smaku.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy piersi kurczaka na złoty kolor. Jeżeli jesteś bardziej hardkorowy, dodaj więcej boczku.
- W żaroodpornym naczyniu układamy kurczaka, a na niego kładziemy plastry jabłek oraz suszone owoce.
- Wszystko polewamy sokiem z cytryny, który podkreśli słodkość owoców.
- Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut.
I voilà! Podawaj ciepłe z ulubionymi warzywami lub chlebem. Uwaga na apetyty - to danie znika szybko!
Jeżeli się udało, masz szczęście - jeżeli nie, spróbuj jeszcze raz, bo praktyka czyni mistrza! Najważniejsze to nie spalić jabłek, no chyba że lubisz węgielki.